Öğrencilerin “Barınma Krizi”
Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) 15 Ağustos’ta örgün eğitime geçileceğini açıklamasıyla
Yüz yüze eğitim kararının açıklanmasının
Hayati bir kriz haline gelen bu sorun, farklı yaşlarda, farklı okullarda, farklı işlerde bulunan “barınamayan” gençleri Barınamayanlar Hareketi adıyla yeni bir kolektif kurmaya itti. Barınma hakkının ciddi bir maddi yük haline gelmesiyle birlikte bu sorun etrafında birleşerek bir araya gelen ve çözüme dair birlikte hareket etmek gerektiğini düşünen gençler İstanbul başta olmak üzere ülkenin birçok yerinde sokakta yatarak eylemler yaptı.
T.C. Milli Eğitim Bakanlığı örgün Eğitim 2020-2021 İstatistikleri’ne göre
Yurt çıkabilen öğrenciler için KYK yurtlarının ücretleri aylık 230 TL’den 390 TL’ye kadar değişiyor. Bu ücretler, aylık 650 TL olan KYK kredi/burs miktarının yarısına denk gelirken, depozito miktarı ile beraber bu denklik tamamına ulaşıyor. Yurda çıkamayan öğrencilerin ise eve çıkabilme imkanı yok.
Aynı istatistiklere göre Türkiye’de örgün aktif öğrenim gören yaklaşık 8 milyon öğrenciden sadece 700 bini KYK yurdunda kalabiliyor. Istanbul’da en kötü koşullara sahip özel yurt ücreti aylık 1250 TL iken bu miktar 8 bin TL’ye kadar ulaşıyor.
Aylık 650 TL olan KYK kredi/burs miktarının en az iki katına denk gelen özel yurt ücretleri yurdun tamamında yerel piyasaya göre benzer şekilde fahiş seyrediyor.
KYK yurtlarında yer bulamayan yaklaşık 7 milyon 300 bin öğrencinin ise sadece son bir yılda Türkiye ortalamasında yüzde 40, bazı bölgelerde yüzde 3001e varan kira arttışları ile beraber KYK kredi/bursu dışında başka bir maddi destek olmadan eve çıkabilmesinin imkanı yok.